FOGPÓTLÁS

A rögzített fogpótlás körébe tartozik minden olyan fogpótlás, mely a meglévő, lecsiszolt fogakhoz, vagy az implantátumokhoz rögzített (cementezett).

 

9.1 FÉMVÁZAS KORONA

A fémkerámia koronák is nagyon esztétikus látványt nyújtanak, azonban a fémváznak köszönhetően a beeső fényt nem tudják átengedni. A teljes kerámia koronák a fémmentességnek köszönhetően viszont, tökéletes fényáteresztő hatással bírnak, ettől hatásuk természetes és élethű.

Fontos megemlíteni, hogy mivel a fém elnyeli a röntgensugarakat, így csak a régi korona, illetve híd levétele után szembesülünk az alatta lévő fogcsonk színéről és állapotáról.

 

9.2 FÉM-KERÁMIA KORONA

Ahogy a neve is jelzi a fém-kerámia korona készítésekor, a korona stabilitását, a különböző fémek ötvözetéből kialakított fémváz biztosítja, melyre rákerül a fogak színével megegyező porcelánleplezés.

Napjaink újdonsága korona tekintetében a nikkelmentes ötvözet, mely kiküszöböli a nikkel allergiát. A leplezés anyaga pedig kerámia, melyet 900 Celsius fokon különleges égetéssel tapadó oxidréteggel rögzítenek a fogtechnikai laboratóriumban.

Következő lépésben a fémváz próbája, vagyis a még leplezetlen korona kerül bepróbálásra.

 

9.3 FÉMMENTES KORONA

Elsősorban a jól látható metszőfogaknál van nagy jelentősége a fémmentes korona használatának.

Teljes kerámia korona

előnyei:

– Nem alakulhat ki fémallergia

– Megtévesztésig hasonlít a természetes fogakhoz

– Szövetbarát, nem allergizál, nem toxikus

A porcelánkorona tartóssága és terhelhetősége érdekében megfelelő vastagságúra kell készíteni, ez pedig nagyobb mennyiségű foganyag eltávolításával jár.

A teljes kerámia korona elkészülési ideje 7-14 nap. A várakozás idejére, ideiglenes koronával látjuk el lecsiszolt fogait, egyrészről az esztétika, másrészről foga védelmének érdekében.

Őrlőfogaknál fémvázas koronát javaslunk.

Cirkónium-oxid korona

előnyei:

– Nem vezeti az elektromosságot

– Nagyon kemény a fémeknél is erősebb fogszínű anyag

A cirkónium-oxid (egészen pontosan cirkónium-dioxid) a cirkónium nevű elem oxidja, oxigénnel alkotott vegyülete. A cirkónium (cirkon) a periódusos rendszer 40. helyén található, a fémek csoportjába tartozik. Nagyon kemény, nagy szilárdságú anyag, amely még az acélt is képes elmetszeni, ez alkotja a cirkon korona alapját.

A cirkónium-oxidot nyugodtan nevezhetjük porcelánnak, különösen ellenálló, nagy hajlítószilárdságú és keménységű anyag. Ezen tulajdonságai eléréséhez a cirkónium-oxid laboratóriumi körülmények közötti speciális módszerekkel való kezelése szükséges, melynek következtében hajlítószilárdságát tízszeresére növelik a porcelánéhoz képest.

Pont ennek köszönhetően sokáig nem is tudták felhasználni a fogászatban, megfelelő megmunkáló gépek hiányában. A CAD/CAMrendszerek megjelenése hozta az áttörést az 1990 évek elején, melyek segítségével tökéletesen feldolgozhatóvá vált a cirkónium-oxid, elkészíthetővé vált a cirkon korona.

 

9.4 CAD/CAM technológia

Pozitív tulajdonsága, hogy nagyon jól harmonizál a természetes fogak színével. A fémmentes koronák vagy teljes kerámiából (tiszta porcelán koronák), vagy cirkóniumból CAD/CAM technológiával készülnek.

 

9.5 ARANY-KERÁMIA KORONA

Az arany-kerámia korona alapját galvanizált aranyból készült váz alkotja.

Galvanoplasztikus eljárással kerül fel az arany a gondosan előkészített gipszminta felületére. Az arany-kerámia korona anyagát tekintve 99,9% tisztaságú, mindenféle adalékanyagtól mentes arany, melyből a kb. 0,2-0,3 mm vastagságú váz készül. Megfelelő rétegvastagságot 6-8 óra alatt érhetünk el. Az elkészült aranyvázat nem kell a későbbiekben tovább alakítani, mivel az arany az előkészített gipszmintára galvanizálódik.

A galván technológia segítségével az elkészült aranyváz tökéletes pontossággal illeszkedik a mintára, így a lecsiszolt fogra is. Ennek következtében nem alakul ki rés a fogak között, ezzel minimálisra csökken a korona alatt a szekunder szuvasodás kialakulása.

 

9.6 KIVEHETŐ FOGPÓTLÁSOK, KOMBINÁLT MUNKA