FOGBEÜLTETÉS, IMPLANTÁCIÓ

 7.1 FOGBEÜLTETÉS

A fogaknak számos feladata van. Ezek közül a legfontosabb a rágás, de ezen kívül szerepe van a hangképzésben, az arc harmóniájának kialakításában. A fogpótlás, már egyetlen fog hiánya esetén is nagyon fontos. 

A fogpótlás feladata nemcsak a hiányzó fogak pótlása, hanem a fogelvesztés következtében kialakuló működési és esztétikai zavarok kezelése, a fogatlanság miatt később kialakuló elváltozások megelőzése.

A fog vagy fogak elvesztése mindenkit megvisel, hiszen megnehezíti a rágást, keservessé téve az étkezést, feszélyezettebbé válik, a komfortérzet hiánya miatt állandósul a rosszkedv. Sajnos a hagyományos értelemben vett fogpótlási lehetőségek, nem minden problémára nyújtanak segítséget. Ilyenkor a legjobb megoldás a fogbeültetés.

Mára a fogászat meghatározó részévé vált. Mind a beültetendő anyagok minőségének, mind a tökéletesen kifinomult műtéti technikának köszönhetően, ma már rutin beavatkozásnak számít a fogak funkcionális illetve esztétikai rehabilitációját tekintve. 

A hiányzó fogak, műfoggyökerek, vagyis fogorvosi implantátumok beültetésével kerülnek pótlásra.

A fogászati implantátum anyagát tekintve tiszta, ötvözetlen titán.

Az implantációt minden esetben vizsgálatok előzik meg. Elsőként panorámaröntgen felvételt készítünk, melynek kiértékelését követően alapos szájvizsgálat következik, melynek keretein belül kiderül, mely fogak kerülnek pótlásra, pontosan hány fogbeültetés válik szükségessé. Ezt követi a rendelkezésre álló csontkínálat ellenőrzése, hogy egyáltalán elegendő-e a fogbeültetés folyamatához. Végül a fogbeültetés beavatkozásra váró páciens általános egészségi állapotának felmérése zárja a sort.

A fogbeültetés kezelési tervének felállítását, és a fogbeültetés kezdési időpontját követően, kezdődhet a beavatkozás. A fogbeültetés, vagyis a fogászati implantáció minden esetben steril körülmények között helyi érzéstelenítésben zajlik.

Az érzéstelenítést követően, kis metszést ejtünk a nyálkahártyán, majd feltárjuk a csontfelszínt, hogy kialakíthassuk az implantátum csontfészkét. Ezután kerül behelyezésre az implantátum. A fogbeültetés befejeztével panorámaröntgen felvétel készül, hogy meggyőződhessünk a fogbeültetés sikerességéről. A varratok eltávolítása nem minden esetben szükséges a fogbeültetés után.

Az implantátum különböző átmérőjű és hosszúságú (3/0-6 átmérő 6mm-16mm) titánból készített csavar, amely a fogak gyökerének pótlására szolgál, s ma már az esztétikai fogászat elengedhetetlen kelléke.

Az implantátumok beültetése általában gyorsan és könnyen megy. A fogászat technológiai fejlődésének köszönhetően, az esetek többségében semmilyen kellemetlenséggel nem jár.

Az implantátumok majdnem olyanok, mint a természetes foggyökér, vagyis éppolyan erős, stabil és szilárd. Segítségükkel, bármit újra ehet, ezzel is hozzájárulva a komfortos életérzéshez, valamint az esztétikai fogászat egyéb beavatkozásaihoz hasonlóan teljesen természetes külsőt kölcsönöz a felhasználók számára.

Amikor elveszíti fogait, állcsontja visszasorvad, és arca beesetté válik – ez idősebb külsőt kölcsönözhet. Ezt a folyamatot előzzük meg az implantátumok használatával, ily módon kiterjesztve az esztétikai fogászat területét.

A fogászati implantátumokkal többé nem kell zavarban lennie vagy kínosan éreznie magát fogai miatt, az esztétikai fogászat fejlődésének köszönhetően ez már a múlté. Minőségi változás fog bekövetkezni mindennapi életében!

Ha csak rövid sorközi hiányok vannak, így a hiányt határoló szomszédos ép fogakat nem kell lecsiszolni.

Teljes foghiány esetében is kiválóan alkalmazható, hiszen az implantátum több módon is felhasználható egyfajta pillérként a pótlás rögzítésére illetve megtámasztására.

A fogbeültetés akkor ajánlatos, ha meg szeretné menteni a foghiányt határoló ép fogait a lecsiszolástól, vagy ha rögzített fogpótlást szeretne, meglévő kivehető protézise helyett.

Gyógyulási szakasz után a következő lépés az implantátumos fogpótlás elkészítése. Ehhez az ínyben gyógyuló implantátum felszabadítása szükséges, mely nem jár műtéti beavatkozással, hiszen csak az implantátumba helyezett záró csavart kell szabaddá tenni. Ezután következik az ínyformázó felépítmények behelyezése. A lenyomatfelvételt követően, elkészítik a fogtechnikai laboratóriumban a fogpótlást. Behelyezik a végleges műcsonkot, amely az implantátumba rögzül egy átmenő csavarral. Végezetül, a fogbeültetés utolsó lépéseként, az implantátumos fogpótlás szájba való behelyezése marad.

  

7.2 SINUS LIFT

Az arcüreg (sinus), egészen pontosan az orrmelléküreg, a kis-és nagy őrlőfogak felett az állcsontban helyezkedik el. Az őrlőfogak elvesztése következtében a csontszövet elsorvad, mivel nem terhelődik kellőképp ez a terület.

Emellett a kor előrehaladtával tágul az arcüreg, a csontos fal elvékonyodását vonva maga után. Ennek a csontos aljzatnak a vastagítására dolgozták ki a sinus eleváció módszert, mely csontpótló anyag beültetésével, pár hónap elteltével stabil, implantációhoz megerősödött csont képződik. 

A sinus lift rutin beavatkozás, mely során az arcüreg alsó nyálkahártyáját megemeljük néhány milliméterrel, és a keletkező rést pedig csontpótló anyaggal töltjük ki.

 

7.3 SINUS ELEVÁCIÓ – ALKALMAZÁSI TERÜLETE

Nem megfelelően vastag csontállomány esetén, implantáció behelyezése előtt.

 

7.4 SINUS ELEVÁCIÓ -ALKALMAZOTT ANYAGOK

– Saját csont – ún. autológ csont

– Más embertől származó csont – allogén – alkalmazása még nem terjedt el nálunk

– Állati eredetű csont – xenogén – pl.: Bio-Oss, jelenleg a legelterjedtebb

– Szintetikus módon előállított csont – alloplasztikus – a legszélesebb körben alkalmazott

 

7.5 SINUS ELEVÁCIÓ – A MŰTÉT MENETE

A beavatkozást helyi érzéstelenítésben vagy altatásban végezzük. Az érzéstelenítést követő szakaszban az ínyben bemetszést ejtünk és elkészítjük a lebenyt, melyen keresztül láthatóvá válik a csont, amiben speciális műszerekkel kis „ablakot” készítünk. A csont felszínét nyálkahártya fedi. Amikor néhány mm-rel feljebb emeljük a csontablakot, az arcüreg nyálkahártyája is feljebb emelkedik. Ebbe a résbe helyezzük a csontpótló anyagot, mely az arcüreg irányába megnöveli a csont vastagságát. Kisebb csontsorvadás esetében, akár egy ülésben is elvégezhető a csontpótló beültetése és az implantátum beültetése. Ebben az esetben egyszerre történik a csontpótló illetve az implantátum beépülése a szervezetbe.

Kétlépcsős technikáról akkor beszélünk, ha nagymértékű csontsorvadásról van szó. Ilyenkor első lépésben megemeljük az arc nyálkahártyáját, majd a csont regenerálódását követően, mely 6-8 hónapot vehet igénybe, behelyezésre kerülnek az implantátumok. A gyógyulási szakasz végeztével, a beépített implantátumokra készíthető korona, híd.

 

7.6 CSONTPÓTLÁS

Leginkább a fogak elvesztése okolható a csontmennyiség elvesztéséért, ilyenkor szükséges a csontpótlás. A fogak elvesztésének következtében, nem terhelődik a csontállomány a rágás során, ezért ez a nem használt terület gyors sorvadásnak indul és csontpótlás válik szükségessé.

Ha nem gondoskodunk a fogak pótlásáról, egyre jelentősebb mennyiségű csontveszteség – mely a csont magasságának és szélességének csökkenésével jár – lesz megfigyelhető az évek múlásával. Az eleinte megfelelő mennyiségű csontállomány lapos-vékony lemezzé sorvad, mely megnehezíti vagy akár kivitelezhetetlenné teszi implantátum vagy kivehető fogpótlás behelyezését.

A legfontosabb, hogy a csontpótlás során minden beépítésre kerülő anyag biokompatibilis legyen, ami azt jelenti, hogy semmi káros hatás nem érheti beépítése következtében a szervezetet, nem válthat ki szöveti reakciókat, és nem képezhetnek toxikus termékeket oldódásuk során.

Ha hosszú – 2 vagy annál több év – idő telik el a fog elvesztése és a fogászati rehabilitáció között, nagymértékű csonthiánnyal kell számolnunk, vagyis nagy mennyiségű csontpótlás válik szükségessé. Ha ebben a fázisban kerül fogorvoshoz a páciens, már nem elegendő az idegen csontpótló anyag a csontpótlás során, saját csont felhasználása is szükségeltetik. A kettő keveréke kerül beültetésre a csontpótlás során a csonthiányos területekre, mely egy speciális membránnal, vagy titánhálóval lesz védve a felszívódás ellen.

A fogpótlás behelyezésével a fogorvos befejezte munkáját, azonban a fogbeültetés hosszú távú sikeressége nagymértékben függ  a megfelelő szájápolás betartásától, és a rendszeres fogorvosi ellenőrzéstől, mely a fogbeültetés után évente szükséges. Az éves kontroll vizsgálat során ellenőrzésre kerül az implantátumok körüli csont illetve hámtapadás, valamint a fogfelépítmény állapota.

 

7.7 IMPLANTÁTUM – KILÖKŐDÉS

Fontos megemlíteni, hogy a nem megfelelő száj higiéné, vagyis a fogakra rakódó lepedék, és a fogkő kórokozói, a természetes fogakhoz hasonlóan fogágybetegséghez, a tartó csontozat felszívódása miatt a műgyökér kilazulásához vezethet. Ezért nem győzzük elégszer hangsúlyozni, mennyire fontos a megfelelő fogmosási technika elsajátítása, a fogselyem, és egyéb szájhigiéniai termékek használata.

Mint már feljebb is részletesen kifejtettük, a fogbeültetés során felhasznált implantátum anyaga nagytisztaságú titán, mely különleges biológiai tulajdonsággal bír, a csont teljes mértékben képes összeépülni vele. Számtalan tudományos kutatás bizonyítja, hogy titán-oxid felületének köszönhetően, semmilyen allergiás reakciót, vagy daganatos elváltozást nem vált ki az szervezetben. Nem oldódik a testnedvekben, ezáltal nem lép reakcióba az immunrendszerrel.

Minél hamarabb történik a fogbeültetés, annál biztosabbak lehetünk abban, hogy a szép gömbölyű ínykontúr, teljes egészében megmarad, és megakadályozhatjuk a csont lebomlását. Tehát, ha a fog kihúzását követően szinte azonnal sort kerítünk a fogbeültetés beavatkozásra, egyből olyan csontregenerációs indukciós hatások keletkeznek, melyek tökéletesen kitöltik az apró réseket a fog medre és az implantátum között.

Nagyon gyulladt fogak esetén gyógyulási idő szükséges, amíg az implantátum behelyezhető, mely 3-6 hónapot vesz igénybe.

Napjainkban – köszönet a Procera eljárásnak, vagyis a CAD/CAM technológiának – már nem csak teljesen fémmentes korona készíthető, hanem a tökéletes esztétika elérése érdekében a koronát tartó implantátum felépítmény is kifaragható fémmentes cirkonium-oxidból.