GYÖKÉRKEZELÉS

Fogaink nemcsak saját keringéssel, anyagcserével rendelkeznek, hanem idegszálakat is tartalmaznak. Az ideg-és érképletek a fogak belsejében futnak és különféle tényezők (pl.: mély fogszuvasodás, ütés, fogkorona törése) hatására begyulladhatnak.

A fogbélgyulladás többnyire fájdalommal jár és a fog belsejében található élő szövegeket elpusztítja. Ilyenkor a fog belső részének teljes tisztítására, majd betömésére van szükség. Ez a folyamat a gyökérkezelés.

 A páciensek a gyökérkezelés ideje alatt nem éreznek fájdalmat, ezt a mai technikai felkészültség már biztosítja. Az érzéstelenítés után feltárjuk a fog belsejét, eltávolítjuk az ideget, meghatározzuk a gyökércsatornák hosszát (ez történhet röntgen vagy elektromos hosszmeghatározó műszer segítségével), kitisztítjuk és feltárjuk a csatornákat, szükség esetén egy tisztító, fertőtlenítő, gyulladás-csökkentő pasztát belehelyezve ideiglenesen lezárjuk a fogat (csak ritka, indokolt esetben hagyjuk nyitva), megakadályozva ezzel a további felülfertőződést, végül következik a gyökértömés elkészítése.

 A gyökérkezelés után az esetek többségében a kezelt fog panaszmentessé válik, mivel a fertőzött baktériumokban dús törmeléket eltávolítottuk és a fog belsejét fertőtlenítettük. Előfordulhat, hogy a gyökérkezelés után 1-2 napig érzékeny marad a fog vagy egy ideig még ráharapásra érzékeny, de ez már nem jelent éles fájdalmat (a gyökércsúcs körüli terület gyulladása nem szűnik meg egyik pillanatról a másikra)

Gracilis vagy nagy felületen tömött fogakat, a gyökérkezelés után érdemes koronával beborítva megvédeni, mert gyökérkezelés után a fogak élettelenek (keringésük megszűnt), így idővel törékennyé válnak.

 

GYÖKÉRKEZELÉS – ELLENJAVALLATOK

Gyakorlatilag csak gyermekek esetében van ellenjavallata a gyökérkezelés beavatkozásnak, mindaddig, míg a maradó fogak teljes kifejlődése nem fejeződött be, illetve a gyökércsúcs szűkülése nem következett be.

 

GYÖKÉRKEZELÉS – FOGAK HELYREÁLLÍTÁSA

A gyökérkezelés után, a kezelésen átesett fogak, sajnos idővel kiszáradnak és törékennyé válnak. Ez annak köszönhető, hogy a gyökérkezelés során a pulpa eltávolításra kerül, melynek következtében a dentin összetételében változások jönnek létre. Fogtörés még a fogak túlterheltsége miatt is bekövetkezhet. A terhelés érzékelésének is a pulpa a felelőse, amikor a receptorok túlterheltséget érzékelnek reflexes szájnyitási folyamatokat indítanak. A pulpa hiányával, gyökérkezelés után, a védekező mechanizmus is megszűnik. Emiatt a gyökérkezelés után, a kezelt fogak helyreállítása, merőben eltér az élő fogak rekonstrukciójától.

 

GYÖKÉRKEZELÉS – RELATÍV ELLENJAVALLATOK

– súlyos, krónikus betegség fennállása esetén

– nagyon rossz szájhigiénia esetében

–  a gyökér törésének fennállása esetén