FOGTÖMÉSEK

 2.1 ESZTÉTIKUS FOGTÖMÉS

 Ma már lehetőség van esztétikus fogtömés alkalmazására, mely szín és forma tekintetében teljesen természetes módon adja vissza az eredeti fog látványát.

 Az esztétikai fogászat elsődleges célja, hogy a szépség és az egészség olyan módon kerüljön ötvözésre, hogy az minden igényt kielégítsen.

 Jelenleg nagyon sok lehetőség van esztétikus fogtömés kivitelezésére. A választás függ az adott szituációtól, valamint a páciens igényeitől. Ma már nincs szükség arra, hogy az esztétika a funkcionalitás rovására menjen, sokkal inkább ötvözésre kerül a két tényező.

 Régebben egyetlen megoldás létezett a fogszuvasodás megszüntetésére, valamint a fogtömés kialakítására. Ez az amalgám fogtömés volt, melynek az egészségre gyakorolt hatásáról igen sok írás jelent meg az utóbbi években.

 Az amalgám fogtömés több országban is betiltásra került, elsősorban elemi higany tartalma miatt, mely folyamatosan felszívódik, majd a véráramba kerül, ez egy erősen mérgező nehézfém.

Az valóban igaz, hogy az amalgám fogtömés nagyon kemény és hosszú távú megoldást jelenthet, ám sötét színe miatt nem ez jelenti a leginkább esztétikus megoldást.

 Napjainkban a fogszuvasodás népbetegségnek számít, melynek több oka is van. Egyrészt a nem megfelelő táplálkozási szokások (szájhigiénia), másrészt az immunrendszer változásai tehetők felelőssé.

A választás előtt meg kell vizsgálni, hogy a fog sérülését fogszuvasodás vagy fizikai behatás okozta-e, ami lehet kopás vagy letöredezés. Minden esetben a lehető leggyorsabban meg kell szüntetni a fogzománc átjárhatóságát fogtömés révén, hiszen így a dentint szabadon elérhetik a baktériumok, melyek gyulladást és további szövődményeket okozhatnak.

Első fogakon és rágófogakon egyaránt alkalmazható az esztétikus fogtömés több típusa is, ezért érdemes kihasználni a fogtömés nyújtotta lehetőségeket.

 

2.2 KOMPOZIT FOGTÖMÉS

 A kompozit fogtömés alapanyaga üvegszemcsékkel és porcelánszemcsékkel megerősített műgyanta, mely egy puha tömőanyag, ami kék fény hatására köt meg.

Óriási előnye, hogy tökéletesen élethű színt lehet belőle kialakítani, így több szín kikeverése révén olyan fogtömés hozható létre, mely teljesen megegyezik az adott fog színével.

A kompozit tömőanyag keménysége megegyezik a fogzománc keménységével, így nem csak esztétikus, de pontosan ugyanannyira alkalmas lesz a helyreállított fog a rágásra, mint a sérülés bekövetkezte előtt.

 

2.3 INLAY FOGTÖMÉS

 Amikor a fogtömés helye túlságosan kiterjedt, akkor a kompozit tömőanyag nem alkalmas a fog restaurálására, ilyen esetben az inlay sokkal megfelelőbb megoldást jelenthet.

 Az inlay fogtömés egyelőre, laboratóriumban elkészített porcelán betét, amely ragasztással kerül rögzítésre a sérült fogba. Az inlay formáját és színét egyénre szabottan alakítják ki, szilárdsága igen nagy, ezáltal nem kopik és nem törik el.

Az inlay, anyagát tekintve, lehet nemesfém (arany), készülhet kerámiából (esztétikus), kompozitból (fehér).

 A kerámia inlay nagy előnye, hogy az egyéni fogszínnek és a pontos kidolgozási lehetőségnek köszönhetően abszolút láthatatlan a szájban, elsősorban a hátsó fogak látható részeinek ellátására alkalmas. A kerámia inlay speciális anyaggal kerül rögzítésre, és a legszebb megoldás a fogtömésben.

 

2.4 KERÁMIA LEPLEZÉSŰ ARANY

 Az arany és a kerámia ötvözete, az arany inlay-be építve készül kerámiából a leplezés. Alkalmazásával mindig látható marad egy vékony arany szél a kerámia felszín körül, mely esztétikusan hangsúlyozza az arany-kerámia ötvözését.

 

2.5 KOMPOZIT HÉJ

 A kompozit héj egy olyan esztétikus fogtömés típus, mely elsősorban jól látható fogak kezelésénél jelent óriási előnyt, feltéve, ha az adott fognak kevesebb, mint a fele sérült.

A kompozit héj műgyanta alapanyagú, mely rétegenként kerül a fogra. Anyaga fényre köt, a megszilárdítást rétegenként végzi a szakorvos, így nem csak esztétikus, de tartós is lesz a fogtömés.

  

2.6  HÉJKERÁMIA

 A héjkerámia tökéletes megoldást nyújt, ha nagyobb mértékű elszíneződés, csúnya fogforma, a fogak kedvezőtlen tengelyállása, vagy a szomszédos fogak közti túl nagy rés van jelen.

Gyönyörű, a legesztétikusabb megoldás, színe 100%-ban illeszthető a páciens fogainak színéhez. A héjkerámia tartós, nem színeződik el!

 A héjkerámia egy vékony, teljesen kerámiából készült héj, melyet az egyénre szabva készítenek el, hogy pontosan illeszkedjen az elszíneződött vagy letört fogra.

Amalgám fogtömés

Kompozit fogtömés

Inlay fogtömés

Kompozit héj