DENTÁLHIGIÉNIA

A dentálhigiénia azokat a kezeléseket foglalja magában, melynek célja a fogágy és a fogak állapotának megőrzése. Sok esetben a dentálhigiénia kezeléseinek köszönhető, hogy nem alakul ki egy-egy komolyabb betegség.

Ebbe a témakörbe tartozik elsődlegesen a fogkő eltávolítás, a fogfehérítés, valamint egyéb fogkozmetikai eljárás.

A kezeléseken túl a dentálhigiénia olyan konzultációt is magában foglalhat, mely révén a páciens teljes körű tájékoztatást kap a megfelelő fogápolásról és szájápolásról. A komplett körültekintő fogtisztítással helyreállított szájhigiénia megőrzése nagyon fontos feladat. A rendelőnkben dolgozó szájhigiénikus kollégák segítenek Önnek fog-és szájápolási tanácsadással. Felhívják pácienseink figyelmét a kritikus területekre, azok tisztításának leghatékonyabb formájára, és elmagyarázzák a professzionális szájhigiénia összes módszerét és eszközét (pl. fogselyem, fogköz-tisztító kefe, elektromos fogkefe, szájzuhany, plakkfestő tabletta).

A jó minőségű fogkefe a fogápolás alapvető kelléke, feje keskeny és rugalmas, hogy a fogak között lévő legkisebb részek is könnyen elérhetőek legyenek. A jó fogkefe műanyag sörtéinek végei lekerekítettek.

A megfelelő fogápolás termékek egyrészről kíméletesen eltávolítják a lepedéket, másrészt a napi rendszeres fogápolás révén fogai ragyogóan fehérek lesznek.

Fogápolás szempontjából fontos a fogselyem mindennapos használata, mellyel azokat a helyeket is elérhetjük fogaink között ahova a fogkefe nem ér el.

A szájzuhany segítségével ugyanúgy, mint a fogselyem használata során a fogak közt megbúvó szennyeződéseket távolíthatjuk el.

Fluorid tartalmú gélekkel hetente egy alkalommal javasolt áttisztítani a fogakat. Ez elsősorban a túl érzékeny fogak, fognyak esetén használatos kiegészítő fogápolás.

Fogápolás kiegészítéseként érdemes használni az ínybalzsamot, mely az íny erősítésére szolgál amellett, hogy a vérkeringést is serkenti.

Az antibakteriális szájöblítés fontos kiegészítője a napi rendszeres fogápolás folyamatának. Megelőzi a fogbántalmakat és a lepedékképződés ellen is védelmet nyújt.

A rendszeres – legalább félévenkénti – fogorvosi ellenőrzés nagyon fontos a problémák megelőzésének érdekében. Az alapos fogtisztítás és fogkő eltávolítás elengedhetetlen része a fogápolás folyamatának, fogai épségének megtartása érdekében.

A fogkő minden típusú fogműre képződik, sok páciens úgy gondolja, ha például porcelánhidat kap, az mentesíti magát a „fogkőtől”, de sajnos ez nem így van.

 

FOGKŐELTÁVOLÍTÁS – FOGKŐ A FOGÁGY BETEGSÉG OKOZÓJA

A fogkő – hazánkban – a népbetegségnek számító fogágy betegség okozója, a baktériumok melegágya, ami nem csak szájszagot eredményez, de az egyébként egészséges fogak kilazulását és elvesztését is okozhatja.

A fogkő eltávolítás, tehát nem csak esztétikai szempontból fontos, hanem fogak megóvása miatt is. Azt is fontos tudni, hogy a fogkő nem mindig látszik. A fogkő eltávolítása után megszűnik a fogkő okozta irritáció és a fogkőben megtelepedett baktériumok által okozott ínygyulladás, fogínyvérzés vagy rossz lehelet.

  • Lerakódások, elszíneződések a fog tövében (különösen belül)
  • Fogínyvérzés (különösen fogmosáskor)
  • Fogágy-gyulladás, ínygyulladás, érzékeny íny
  • Ínysorvadás
  •  

 

FOGÍNYSORVADÁS

Gyakran keresnek fel minket pácienseink ínyproblémákkal. A fogínysorvadás, azaz fogágy betegség ma már népbetegségnek számít!

A fogínysorvadás megelőzése rendszeres, félévenkénti fogorvosi kontrollal, szájhigiéniás szokások elsajátításával, alkalmazásával (ld. dentálhigiénia, fogkozmetika), szükség esetén fogkő eltávolítással, tömések-, koronák cseréjével, fogszabályozással, dohányzás mellőzésével megelőzhető.

Miért szükséges időben észrevenni és kezelni a fogínysorvadás problémáját? A hosszú időn keresztül fennálló gyulladás elpusztítja a fogak tartószerkezetét, amely a fogak kilazulásához, majd idővel akár elvesztéséhez is vezethet.

A krónikus gyulladás a szervezetet gócként terheli és további betegségek forrása lehet (pl. szívbelhártya-gyulladás, ízületi panaszok, bőrgyógyászati kórképek, súlyosbíthatja a fennálló cukorbetegséget, koraszüléshez vezethet).

Hogyan lehet gyógyítani a már kialakult fogínysorvadás tüneteit?

A fogorvos az íny és a fogágy állapotának vizsgálatával megállapítja a fogínysorvadás súlyosságát, tisztázza a kiváltó tényezőket, megmutatja és megtanítja a tökéletes szájápolást, felszámolja a lepedék felrakódását elősegítő tényezőket (fogkő eltávolítás, nem megfelelő tömések, fogpótlások cseréje, magasságának beállítása, fogszabályozás), fertőtlenítő oldatokat alkalmaz, rendszeres, gyakorlati ellenőrző-vizsgálat, szükség esetén sebészeti beavatkozást végez.

A mozgó fogakat különféle SÍNEK felhelyezésével stabilizálni lehet. Ezeket a fogakat egybeköthetjük hidakkal vagy erre a célra speciálisan kifejlesztett megerősített szalagokat ragaszthatunk az érintett fogak belső felszínére. A sínezés esztétikus és jól tisztítható megoldás, melynek segítségével tartósan védjük a fogágyat.

A pácienseinknél jelentkező fogínysorvadás panaszok többnyire csökkenthetők 1-1 alaposabb tisztítással és a helyes szájápolási szokások elsajátításával és otthoni alkalmazásával. A gyors és hosszú távú eredményhez hozzájárul a rendszeres, sok esetben 1-2 havonta esedékes fogászati kontroll.

A fogágy betegséggel kapcsolatban felmerülő problémával, kérdéseivel kérjük forduljon hozzánk bizalommal!

A fogínysorvadás velejárója, hogy a fogak állkapocshoz való rögzülése meglazul, ez a fogínynek a fognyaktól való folyamatos visszahúzódását eredményezi, majd kis idő elteltével kilazulnak a fogak, melyeket így könnyen el is veszíthetünk.

 

FOGÍNYGYULLADÁS – ELSZAPORODÓ BAKTÉRIUMOK

A szájüregben nagymértékben elszaporodó baktériumok a felelősei a fogínygyulladás és a fogínysorvadás kialakulásának. Ezen baktériumok ugyanis úgynevezett plakkokat képeznek a fogakon, amik, ha nincsenek alaposan eltávolítva a fogfelszínről egyszerűen megkeményednek és kialakul a fogkő.

A begyulladt íny és a fogak közé bekerülnek a baktériumok, ennek hatására úgynevezett tasakok képződnek, aminek következtében az íny egyszerűen leválik a fog felületéről egy ormány alakzatot képezve, ez aztán rothadásnak indulva a kellemetlen szájszag mellett a fogínysorvadás előidézője.

 

FOGÍNYGYULLADÁS – TÜNETEI

Ehhez gyakran társul vérzés, tapintása puha lehet, de általában nem okoz fájdalmat, és ez a fájdalommentesség az elsődleges oka, hogy a fogínygyulladást sokan nem veszik komolyan, amiből azután fogínysorvadás következhet.